kunstenaars|

archief

Resultaat 1 - 12 van 159 kunstenaars

Jerry Ruiter

Jerry Ruiter heeft al sinds zijn jeugd een fascinatie met gewichtloosheid.

Lapis Lazuli Nak

“Ik werk met veel verschillende media, en voor EXboot ben ik van plan om dit werk zo te ontwikkelen dat het op maat gemaakt wordt voor de ruimte. Een installatie bestaande uit kleine werken gemaakt in verschillende media die bestaan/ademen met de ruimte zodat ze het niet overweldigen. Geen structurele wijzigingen aangebracht in de ruimte naast misschien een paar schroeven in de muur. Mijn bedoeling met het werk is dat het een welkome bezoeker is, rekening houdend met de geschiedenis en het heden van de ruimte waarin het zich bevindt.”

Luka Slijkerman

Luka Slijkerman (Utrecht, 1996) is beeldend kunstenaar en maakt ruimtelijke installaties en sculpturen waarin de onderwerpen verval (en de esthetische waarde hiervan), vergane glorie en nostalgie terugkomen. Ook is de transitie die voorwerpen en gebouwen maken van financieel waardevol naar emotioneel waardevol een terugkerend thema. Slijkerman werkt vooral met laagdrempelige materialen zoals beton, tegels, tie-wraps en voorwerpen die hij op straat of in kringloopwinkels vindt. Deze worden door hem getransformeerd en samengebracht waardoor hij er nieuwe betekenissen mee oproept. Slijkerman plaatst zijn werk zowel binnen de muren van de “kunstwereld” als in de openbare ruimte om te onderzoeken wat context voor zijn werk en kunst in het algemeen betekent.

Luus Damen

Luus Damen (2001) is vorig jaar afgestudeerd aan de HKU, Product Design. De nostalgie van op vakantie gaan als kind is een terugkerend thema in haar werk. Het kamperen als zesjarige is een bepaalde ervaring vol vrijheid en spanning, waar Luus heimwee van krijgt. Met haar werk omringt ze zich weer met de objecten van toen. In haar atelier zit ze op de kampeerstoel die ze al had als kind, haar broers oude zwembadhanddoek hangt bij het raam en boven op een grasmat ligt nog hun oude plastic jeu de boules set. Op die manier voelt Luus constant het gene wat ze wil vertellen en blijven de ideeën komen.

Maribel Beekman Hetharia

Als ontwerper zoekt Maribel de scheidslijn tussen kunst en productdesign. Op deze manier presenteert ze zichzelf als kunstenaar. Met haar werk raakt ze graag 3 onderwerpen aan; de filosofie, functionaliteit en duurzaamheid van het werk. Hoe verhouden ze zich tot elkaar. Haar liefde voor keramiek en metaal is tijdens haar studie ontstaan. Ze merkte tijdens het experimenteren dat ze de tegenovergestelde eigenschappen van het materiaal erg interessant vond. Deze contrasten vormden een rode draad in haar werk. Altijd op zoek naar een manier om haar problemen te visualiseren zonder andere mensen te veroordelen. Maribel probeert haar publiek alleen aan te moedigen om anders naar producten/kunstwerken te kijken, om zo een object meer als geheel te zien.

Noreen Riepma

Noreen over zichzelf:“Ik voel me liberaal en vrij, maar tegelijkertijd conservatief en religieus. Religieus, maar toch een zondaar. In mijn werk onderzoek ik wat het betekent om heen en weer te navigeren tussen mijn Pakistaanse en Nederlandse opvoeding. Ben ik een goede moslim of een liberale Nederlandse kunstenaar? Of zou ik beide kunnen zijn? Een product zijn van een ongelukkig huwelijk van ouders die cultureel en die op verschillende manieren moreel met elkaar botsen, heeft de betekenis en het doel van mijn eigen identiteit in twijfel getrokken. Portretten tekenen is altijd een therapie voor mij geweest. Een ontsnapping uit een bitterzoet huishouden. Mijzelf vinden. Door te tekenen ontdek ik wat de islam voor mij betekent. Een totaal andere benadering dan hoe ik over Islam heb geleerd vanuit huis. Tekenen is mijn Islam. De misverstanden, het misbruik, het diepe verdriet, de culturele botsingen en de pijnlijke liefde tussen mijn ouders, evenals de afkeuring van het nastreven van kunst in de beginfase van mijn teken-carrière had in mij een vuur van woede en bevrijdende energie onderdrukt. Om eindelijk alles los te laten en het mijn alles te geven. Het experimenteren met verschillende mixed media tekentechnieken is een metafoor voor echt vinden wie ik ben. Ik kon mijn plicht niet vervullen om de goede moslimvrouw te worden, noch kon ik een carrière in de wetenschappen maken zoals mijn vader voor mij wilde. Maar misschien, heel misschien kan ik de hedendaagse tekenkunstenaar worden waar ik oh zo graag naar verlang. En welke rol speelt de Islam daarbij?”

Adriana Joëlle Jochems

Binnen haar kunstpraktijk onderzoekt Adriana Joëlle Jochems onderwerpen zoals eindigheid en oneindigheid, tijdsbeleving en herinneringen. Hoe gaan wij (mensen) om met alles wat er in het verleden is gebeurd en hoe beïnvloedt dit ons zijn inhet hier en nu? Waarom koesteren we voorwerpen uit het verleden en waarom houden we vast aan het geen dat algeweest is?Door te onderzoeken hoe deze objecten en materialen de betekenis van het verleden kunnen dragen, probeert Adriana Joëlle grip te krijgen op deze objecten en hun ziel/zijn. Ontdekkende wat gebeurt er als er geen mensen zijn om dezeobjecten te fixeren, en wat de hiërarchie is tussen de mens en deze objecten en materialen. Een van de belangrijkste dingen die ze aankaart binnen haar onderzoek is lineairiteit en vooral non-lineairiteit. Wat gebeurt er als we op een andere manier naar ons concept van tijd kijken en hoe kan dit ons de vrijheid geven om te fantaseren over verschillende realiteiten in het maken van werk?

Ahmad Mallah

Zijn verleden in Syrië is een inspiratiebron voor Ahmad Mallah. Door te schilderen en te portretteren bestudeerd hij zijn angst, verdriet en frustratie. Hij is de maker en het kunstwerk. Ook al hebben de muren oren hij zwijgt niet meer.

André Ploeg

André Ploeg doet ingrepen in de openbare ruimte. Dat kan in een straat in een buitenwijk zijn, een duinpan in een natuurgebied of op een akker. De ingrepen zijn niet vooraf bedacht, hij reageert meestal spontaan op wat hij ergens aantreft. De gebruikte materialen vindt hij ter plekke en hij voegt zo min mogelijk toe.

Angel-Rose Oedit Doebé

Angel-Rose Oedit Doebé (Nederland, 1995) is een Nederlands-Surinaamse beeldend kunstenaar uit Amsterdam. Oedit Doebé is alumnus van HKU BA Fine Arts en winnaar van de HKU Keep an Eye Photography Stipendium en HKU Prijs Gemeente Utrecht voor maatschappelijke relevantie in 2021.Ze beschrijft zichzelf als een beeldend kunstenaar die geworteld is in het medium van fotografie, maar het medium ontleedt tot installaties. Ze maakt foto’s, voornamelijk zelfportretten, installaties, ready-made sculpturale werken en werkt met archieven.

Anja Fredin

Bezoek Anja's Instagram om meer te weten te komen over haar en haar werk.

Anna Reerds

‘Soelaas’ gaat over snackbars, wasserettes en openbare toiletten. Plekken zoals deze – plekken die in zekere zin eenzaamheid van de mens uitstralen – laten ons zien dat de mens niet perfect is. Niet dat dit erg is: het hoort bij ons mens-zijn. We hoeven hier niet te doen alsof we altijd gezond eten, alsof we nooit eenzaam zijn, alsof we het leven onder de knie hebben. Deze plekken bieden ons troost.