exposities|

vroeger was je anders :$ wjnmk

vroeger was je anders :$ wjnmk
EXboot logo
wanneer
31 oktober 2024 - 1 december 2024
waar
EXboot

In de wereld van “vroeger was je anders :$ wjnmk”, staan herinneringen, nostalgie, liefde en trauma centraal. Stukken momentum die samen een wereld laten zien van herinneringen. Een vastlegging van de momenten van verdrinking. De afkorting “wjnmk”, die staat voor, wil je nooit meer kwijt, een term die groot werd op MSN, de voormalige chatfunctie van Microsoft. Ook laten de herinneringen Angel-Rose verdrinken, ze wil ze nooit meer kwijt.

vroeger was je anders :$ wjnmk

Plan je bezoek

Huidige expositie

Deze expositie is verlopen. Dit toont EXboot nu:

Kanta Kokoyoko 2025
EXboot logo

3 jul

27 jul

Kantika di Galiña (The Hen's Song)

Timothy Voges

Curaçao kent een rijke orale traditie. Generaties lang werden verhalen, gewoontes en bijgeloven mondeling doorgegeven: van oma’s op de stoep tot verhalende mannen onder de boom. Het was een manier van leven, houvast voor het dagelijks bestaan. Maar met de opkomst van het moderne leven, zijn veel van deze verhalen langzaam vervaagd en de betekenissen vergeten. Wat ooit vanzelfsprekend was, leeft nu slechts voort in vage herinnering. Timothy Voges groeide op tussen deze vertellingen. Als kind luisterde hij naar de verhalen die hem angst aanjoegen, deden lachen, of stil maakten van verwondering. Sommige leken magisch, andere beklemmend, maar ze hoorden erbij. Nu jaren later en ver van zijn geboorteland, voelt hij de noodzaak om deze verhalen opnieuw ruimte te geven. Niet in woorden, maar in beelden. Door middel van olieverfschilderijen blaast hij de oude verhalen nieuw leven in, zodat ze opnieuw verteld kunnen worden, en ook weer kunnen wortelen in de herinnering van anderen. In deze serie schilderijen vormen bijgeloof en volksverhalen de kern. Elk werk is een fragment van een groter verhaal: een los detail dat tegelijkertijd persoonlijk én universeel is. Er zijn kippen die kraaien als hanen, wat betekent dat ongeluk op komst is. En dan is er de “doodsvlinder”, een grote zwarte mot die onverwachts je huis binnenvliegt. In de volksmond is dit een boodschapper van de dood. Zulke symbolen zijn diep verankerd in de Curaçaose cultuur, zelfs als men niet meer precies weet waarom. Naast de bijgeloven weerspiegelen de schilderijen ook Timothy’s eigen jeugd: momentopnames van zijn herinneringen, doordrenkt met nostalgie. Door deze elementen te schilderen, krijgen ze een nieuwe fysieke vorm. Ze worden tastbaar, zichtbaar, opnieuw bespreekbaar. De werken worden een drager van cultuur, een plek waar herinnering en verbeelding samenkomen. In een wereld waarin mondelinge tradities steeds meer verdwijnen, biedt beeldende kunst een alternatief om geschiedenis levend te houden.

waar

Nijverheidskade 15
3534AZ Utrecht

EXboot is vanwege de unieke en beperkte omvang van de cultuurhistorische locatie enkel te voet te betreden en niet rolstoeltoegankelijk. Er zijn (nog) geen voorzieningen voor slechthorenden.

Een groep jonge mannen kijkt door het raam van de EXboot naar binnen

Ook op EXboot

Het zandpadmuseum

Ik koester zowel mijn heden als mijn verleden. Naast een plek voor spraakmakende kunst, vind je in één van mijn kamers tevens het Zandpadmuseum. Hier vertel ik je over mijn roemruchte verleden en stel ik je voor aan mensen die mij goed kennen – van binnen of van buiten. Ga zitten op mijn kruk, staar uit het raam en luister naar de vele verhalen rondom mijn bestaan.

Korte documentaire ‘Het Zandpad’

In het Zandpadmuseum is een korte documentaire te zien over de ontstaansgeschiedenis van het Zandpad. Ook vind je er vele geluidsfragmenten van gesprekken met allerlei betrokkenen, waaronder een voormalig sekswerker en oud-burgemeester Aleid Wolfsen.

Deze Zandpaddocumentaire is gemaakt door Sylvie Kamphuis & Jaap Pronk (regie), Bram Engelaar (camera), Doenja Abel (productie), Twan Bracco Gartner (muziek) en Bald Beeld (montage). Met dank aan de geinterviewden Aleid Wolfsen (oud-burgemeester Gemeente Utrecht), Brenda Oude Breuil (criminoloog Universiteit Utrecht), Jannie Teunissen (De Tussenvoorziening), de voormalig sekswerker en de voormalig klant van het Zandpad. De documentaire is mede mogelijk gemaakt door steun van Gemeente Utrecht, K.F. Heinfonds, Mondriaanfonds en RTV Utrecht.

Alles over EXboot